Pazar, Temmuz 29, 2007

Songbird 0.3pre

alt= Songbird Mehmet D. Akın sayesinde rastladığım bir medya oynatıcı. Mozilla tabalı ve açık kaynak kodlu. Songbird ekibi yazılımlarını; web tabanlı bir masaüstü medya oynatıcısı, dijital bir müzik kutusu ve internet tarayıcısının harmanlanması olarak tarif ediyor.

Songbird Linux, Mac ve Microsoft platformlarında çalışabiliyor. Songbird'ü kurduktan sonra ana sayfasında görebileceğiniz üzere, ürün şu an yoğun talebi ms tarafından görüyor.(%80 Microsoft, %11 Linux ve %9 Macintosh gibi bir dağılım gözleniyor.)O.3pre sürümü Songbird geliştiricileri ve takipçilerinin ürünün ne aşamada olduğunu görmeleri ve test etmeleri için hazırlanmış. Bunu yine ana sayfada da yer alan "geliştirici olun" , "kaynak kodu indirin" ve "bugzilla(hata takip sistemi)" linklerinden anlayabiliyoruz.

Bağlantıları takip etmeyi sevmeyenler için bir iki Songbird görüntüsü;






Kurulumu ve kullanımı çok basit. Ayrıca yazılımın web sitesinden bunlarla ilgili gerekli kaynaklara ulaşabiliyorsunuz. Buradan bağlamak gerekirse, işte wiki sayfası, işte özellikleri ile kullanımını da görebileceğiniz Songbird tanıtım videosu (Screencast)..

Songbird'ün tanıtım videosunu izlediğimizde hemen "mp3 blogs" kısmında ki, blog'u tarayıp içindeki media'ları listeleyen listeden müzik dinlemek isteyeceğiz. Bunun için sistemimizin gstreamer ile uzak (remote) dosyaları çalabiliyor olması gerekiyor. Bunu şu şekilde test edebilirsiniz;

gst-launch-0.10 playbin uri="full_url_of_media"

-( ben vfs ve neon eklentilerinin eksik olmasından dolayı bunu başaramıyorum. vfs bir çok gnome bağımlılığı ile geldiği için kurulu gelmesi sanırım pardus tarafında pek istenmiyor. Gnome 'la gelen dağıtımlar bu konuda şanslıyken neon'u iki tarafta da kurmak gerekiyor.) -

Gelişim safhasının çok başlarında olmasına rağmen 30'u aşkın add-on ile gerek ipod'unuzu gerek usb belleğinizi bağlayabileceğiniz, çok marifetli bir yazılım.

E yazılım mozilla tabanlı olunca bir browser havası arayüze hakim. Bir sekmede kütüphanenizi görüntülerken bir sekmede müzik sitelerini takip etmek, ayrı bir sekmede de işinizi görmek ayrı bir keyif oluyor. Ayrıca yazılımınız indirme yöneticisi görevini de üstlemiş durumda.

- (Yukarıda ki gibi eksik eklentilerle uzak müzikleri çalmak sorunken bunları lokalinize indirdiğiniz anda dilerseniz kütüphanenizden, dilerseniz indirdiğiniz yerden çalmak mümkün oluyor.) -

Duyduğumuz son bir fısıltıya göre geliştiriciler daha güçlü bir gstreamer desteği ile last.fm desteğini de sunmak istiyorlar. Gelişim bu aşamaya gelince masaüstü ortam oynatıcıları arasındaki rekabet kızışacağa benziyor.

Sistem kaynakları tüketimine bakınca da Songbird de bazı dezavantajlarını dengelemiş oluyor. Gözümüzü projeden ayırmamak lazım, Songbird istikrarlı bir şekilde geliyor.


Songbird'ü siz de desteklemek isterseniz buraya bakabilirsiniz.

5 yorum:

M.D.A dedi ki...

Songbird'in en çok sevdiğim yönü gaz problemi olan maskotu. Hangi projenin maskotu bugzillası için şu şekilde poz verebilir? :)

http://bugzilla.songbirdnest.com/skins/custom/sickbirds.png

pinguar dedi ki...

songbird'ü 5-6 ay önce denemiştim, last.fm desteği vardı yanlış hatırlamıyorsam.

sickprincess dedi ki...

@m.d.a. Onu çok koymak istedim ama nabıyo bu hayvan, ümran naptın demesinler dedim.

@pinguar: yanlış hatırlıyosun. introsunda sadece bi tab da (malum browser ya) bir last.fm hesabı açmışlar. Ben de ordan atlayıp, geliştirici arkideşe tam soracakken kıvırtmayı başarmıştım. :)

pinguar dedi ki...

yok yok yanlis hatirlamiyormusum, dandik de olsa varmis uzun zaman once last.fm hedesi.

sickprincess dedi ki...

hey yavrum benim, i am using linux, it works for me fine demiş.

cidden varmış!

so many wishes so many thanks to you ;).
ho ho ho (jack black gibi okuyun pls)